Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

20.6.2014 MARSUJEN KESKINÄISESTÄ KANSSAKÄYMISESTÄ

Ostaessamme kaksi urosmarsua eläinliikkeestä, olimme aivan tyytyväisiä sukupuoleen - eipähän tulisi ainakaan kiimoja. Tosin eläinliikkeessä ei ollut myytävänäkään muita, kuin urosmarsuja. Marsujen tultua kotiimme, menin kirjastoon ja lainasin neljä marsukirjaa. Tuli yllätyksenä, että urosmarsuja ei saisi pitää yhdessä, koska ne taistelevat lähes aina - jopa kuolemaan asti. Toisena ihmetyksen aiheena minulla oli se, että mihin ne urosmarsuparat joutuvat, jos niitä ei voi leikkaamattomina pitää naaraidenkaan kanssa ja marsuja pitää kuitenkin olla vähintään kaksi. Lievänä lohtuna luin myös, että jos marsut ovat kasvaneet pienestä pitäen samassa laumassa, niin ne voivat tulla juttuun keskenään, jos niitä ei missään vaiheessa eroteta toisistaan lyhyeksikään ajaksi. Meidän marsumme olivat samassa häkissä, kun valitsimme ne eläinliikkeessä.

Aloin seurailla marsupoikien käytöstä. Häkistä oli jo ensimmäisinä iltoina kuuluna tasaista purinaa, mikä kuulosti aluksi söpöltä. Kirjoja lueskeltuani tajusin, että ne uhosivat toisilleen. Häkissä on harrastettu myös lievää ja vakavampaa väkivaltaa: Kun marsuilla oli ensimmäinen yksikerroksinen häkki, niin laitoin sinne alkuaikojen virikkeeksi pari koiralta periytynyttä pehmolelua, joista poistin pumpulit sisältä ja laitoin tilalle mörttiröpöä. Ajattelin, että pehmolelut ovat pehmikkeitä, joihin voi nojailla ja joiden päällä voi makailla. Marsut pelkäsivät pehmoleluja. Kun pehmolelut olivat olleet yön yli häkissä, niin aamulla Robinin takaselästä löytyi euron kolikon kokoinen, pyöreä karvaton kohta, joka oli vereslihalla. Arvelimme, että Rudolf oli erehtynyt uhan aiheesta ja purrut Robinia, luulleessaan pehmolelun seuraavan sitä. Poistimme pehmolelut häkistä. Robinin selän paraneminen ja karvojen uudelleen kasvu vei viikkoja, mutta se onneksi parani. Lievää väkivaltaa olemme havainneet, kun kerroshäkin yläkerrasta on löytynyt pari kertaa satunnaisia, pieniä karvatuppoja.

Kuullessaan Robinin selän puremisesta eräs marsuja tunteva tuttavani sanoi, että jatkossa tilanne vain pahenee. Marsupojat olivat silloin alle kahdeksan-viikkoisia, ja olin lueskellut, että juuri kahdeksanviikkoisena marsut alkavat taistella enemmänkin arvojärjestyksestä. Odotin tulevaa pelonsekaisin tuntein. Seuraavien viikkojen aikana tilanne kuitenkin jotenkin vakiintui. Marsut purisivat toisilleen ja siirtyivät sitten pikkuhiljaa nokitteluun: kumpi saa kuononsa toisen kuonoa korkeammalle. Erityisesti Robin heilutti pyllyään - Rudolf ei ole kyseistä tapaa omaksunut. Muutenkin Robin on kevyemmästä painostaan huolimatta onnistunut pääsemään enemmän niskan päälle. Kun se kerroshäkin aikoihin ilmestyi yläkerran heinähäkille, niin Rudolf lähti sieltä välittömästi. Luin marsut.net-keskustelupalstalla versojen kasvatuksesta ja kasvatettuani ohran versoja, niistä tuli marsuille supersuosittua herkkua, joka häviää ensimmäisenä, kun ne iltajaloittelun jälkeen pääsevät takaisin häkkiin - ilmeisesti suurin osa menee Robinin parempiin suihin. Rudolfilla olisi kuitenkin painon lisäksi sekin "etu" puolellaan, että se on oppinut puremaan minua käsiin - käytän nykyään nahkahanskaa Rudolfia kiinniottaessani. Robinia se ei kuitenkaan ole purrut tuon epäonnistuneen pehmolelu-kokeilun jälkeen. Siitä en tiedä, kumman karvoja kerroshäkistä löytyneet, satunnaiset tupot olivat. Robin ei pure minua, tosin se on muutaman kerran kevyesti kokeillut kättäni hampaillaan.

Nykyään tilanne on aika seesteinen. Ne ovat yhtä aikaa syömäpuuhissa - toinen ehkä heinillä ja toinen porkkanoilla. Eläinkaupasta ostetun marsun piirteenä voisi mainita, että ne eivät ole tottuneet syömään muita tuoreita, kuin porkkanaa. Tavallista salaattia, jäävuorisalaattia, kurkkua ja tomaattia on tarjottu - turhaan. Nokittelua esiintyy edelleen, mutta myös sopuisaa yhteiseloa. Olen yrittänyt seurata erityisesti sitä, ettei kumpikaan joutuisi kärsimään ja stressaantumaan toisen urosmarsun seurassa. Siitä ei ole kuitenkaan nyt viitteitä. Niillä on nykyään kaksi heinähäkkiä, joten heinistäkään ei tarvitse taistella.